Isoimmat joulukonsertit Suomessa

Joulu on saattanut menettää suuren osan uskonnollisesta merkityksestään, mutta monelle joulukirkko kuuluu yhä edelleen juhlapyhien ohjelmaan.

Yhä useampi löytää itsensä kuitenkin kirkosta myös ennen varsinaista joulua, sillä kirkoissa järjestettävät joulukonsertit ovat vuosi vuodelta suositumpia. Myös kirkkojen ulkopuolella joulukonsertit ovat lisänneet suosiotaan. Ne tarjoavat yhdessäoloa ja lämminhenkisiä kokemuksia. Päätimme koota tähän artikkeliin yhteen Suomen isoimmat joulukonsertit.

Kuorojen joulukonsertit

Kuoromusiikilla on luonnollisesti oma iso roolinsa näyteltävänä joulunajan konserttien tarjonnassa. Kansainvälistäkin mainetta runsaasti niittänyt Tapiolan kuoro konsertoi jouluisin pääkaupunkiseudun kirkoissa. Viime vuosina nämä joulukuiset konsertit ovat kulkeneet VALO-nimen alla. Kuoro itsessään koostuu lapsista ja nuorista, ja se on perustettu jo vuonna 1963. Kuluneiden vuosikymmenten aikana Tapiolan kuoro on tehnyt jopa yli 60 kiertuetta maailmalla.

Toinen erittäin tunnettu kotimainen kuoro Cantores Minores on sekin perinteikäs joulunajan konsertoija. Esimerkiksi Agricolan kirkossa Helsingissä kuoro konsertoi Lastenklinikoiden Kummit ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävässä konsertissa. Kuoro on tavallisesti myös konsertoinut joulupäivin ja ohjelmaan kuuluu perinteisesti J.S. Bachin Jouluoratorio. Kyseessähän on siis olympiavuonna eli vuonna 1952 perustettu Helsingin tuomiokirkon poikakuoro. Ensimmäisenä kuorona Suomesta se voitti vuonna 1965arvostetun Let the People sing -kilpailun, jonka Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC järjestää.

Muita kotimaisia ja myös kansainvälisesti tunnettuja kuoroja, jotka myös perinteisesti järjestävät joulukonsertteja, ovat esimerkiksi musiikkineuvos Marjukka Riihimäen johtama naiskuoro Philomela ja tamperelainen kamarikuoro Camena. Myös monien tuntema lauluyhtye Rajaton on syytä mainita tässä yhteydessä, sillä Rajattoman joulukiertue kattaa suuren osan maamme isoimmista kaupungeista ja kuuluu kiinteästi monien jouluperinteeseen. Rajaton Joulu -kiertue käsitti vuonna 2016 jopa 17 konserttia yhteensä 11 eri kaupungissa, aina Helsingistä Ouluun.

Suomalaisten artistien joulukonsertit

Myös kotimaiset yksilöartistit tapaavat kiertää varsinkin kirkkokonserteissa ahkeraan joulun alla. Pitkään kirkon suhtautuminen oli paikoittain melko nihkeää kevyen musiikin artistien konsertointia kohtaan, mutta radioaalloilta tuttujen artistien esiintymisistä on sittemmin tullut varsin tavallista.

Yhtenä esimerkkinä menestyneiden joulukonserttien sarjasta voisi pitää vaikkapa Vesa-Matti Loiria, joka tietenkin musiikin ohella on varsin tunnettu tekijä myös elokuvien ja television maailmasta. Loirin joulukonsertteja on nähty monena vuonna. Vuonna 2016 joulun tunnelmallinen kiertue kattoi yhdessä Peter Lerchen orkesterin kanssa useita areenoita – kiertue alkoi pienimuotoisesti itäiseltä Uudeltamaalta Myrskylän kirkosta ja jatkui aina Turun Logomoon ja huipentui Helsingin Kulttuuritalolle asti. Kiertue käsitti kaiken kaikkiaan 16 konserttia.

Heviä ja klassikoita

Kevyen, tai tässä tapauksessa oikeammin raskaan, musiikin puolelta eräs isoimmista joulukonserttien menestystarinoista on eittämättä Raskasta joulua -kiertue. Kyseessä on vuonna 2014 perustettu projekti, jonka tarkoitus on sovittaa ja esittää tunnettuja ja nykyisin myös vähemmän tunnettuja joululauluja raskaan rockin ja metallimusiikin muodossa.

Projekti on poikinut useita levytyksiä ja kiertueen, joka on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Joulukuun 2005 kiertue käsitti vain kolme konserttia, kun taas vuonna 2016 huimat 31 konserttia, alkaen jo marraskuun puolella BalticPrincess -laivalta. Projektissa ovat vuosien varrella olleet mukana kotimaisen raskaamman musiikin kärkinimet – muiden muassa Nightwishistä ja Tarotista tuttu Marco Hietala, SonataArcticanTony Kakko, Teräsbetonin Jarkko Ahola ja tietenkin koko projektin aikoinaan aloittanut kitaristi Erkka Korhonen.

Erittäin suosittuja joulukonsertteja ovat pitäneet myös sellaiset suomalaiset ikoniset kestosuosikit kuin Katri Helena, Tapani Kansa ja Jari Sillanpää. Onkin miltei mahdotonta löytää maastamme sellaisia kevyen musiikin tähtiä, jotka eivät urallaan olisi tehneet joulukonsertteja. Esimerkiksi brittien X-Factor-kisasta todelliseen suursuosioon ponnistanut Saara Aalto joutui vuonna 2016 perumaan kilpailun takia omat joulukonserttinsa monien pettymykseksi.