Miten vaikea on oppia soittamaan viulua ja selloa?

Tuhannet tutkijat, kirjailijat, urheilijat, näyttelijät ja yleisesti menestyneet ihmiset ovat ottaneet kantaa ihmiskunnan ehkä tärkeimpään kysymykseen: Miten minusta tulee menestyksekäs yksilö?

Koulutusmetodeja on monia mutta 2000-luvun suurin trendi löytyy itse-kehityksen alalta. Miljoonat ihmiset etsivät The Secret-kaltaisiaitseapu-kirjoja ja katsovat YouTube-kanavalla motivaatiovideoita löytääkseen vastauksia tähän kysymykseen.

Tässä artikkelissa me pyrimme vastaamaan kysymykseen: kuinka vaikeaa on oppia soittamaan viulua ja selloa ilman minkäänlaista kokemusta kielisoittimista.

Asenne ennen kaikkea

Sello ja viulu ovat vaikeita soittimia. Vaikea ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin mahdoton. Sanotaan, että me suomalaiset olemme yleisesti ottaen valitettavan pessimististä kansaa, joka saa enemmän nautintoa naapurin epäonnesta kuin onnistumisesta. Valitettavasti Suomessa epäonnistumisesta lyödään helposti elinikäinen leima otsaan, kun taas Yhdysvalloissa epäonnistumista pidetään parhaana oppituntina.

Toisin sanoen ennen kuin edes harkitset viulun tai sellon hankkimisesta, kysy itseltäsi, mikäli olet tarpeeksi vahva hyväksymään sekä ylä- että alamäet mahdollisuuksina päästä eteenpäin? Kysy itseltäsi miksi haluat soittaa viulua tai selloa? Tämän kysymyksen toistaminen itsellesi aina, kun otat soittimen esiin, on todella tärkeää.

Tunnit muuttuvat vuosiksi

Arnold Schwarzenegger sanoi, että on erittäin tärkeää nauttia jokaisesta hetkestä. Hän muistutti kuinka hän aina hymyili kuntosalilla puntteja nostaessaan kun taas toiset painoivat hommia naama irvessä. Onko sinusta samaan? Pystytkö hymyilemään sormenpäitä kuumottaessa? Onko sinulla tarpeeksi pitkäjänteisyyttä nauttimaan vaikeista hetkistä? Viulu ja sello ovat soittimia joiden hallitsemiseen vaaditaan jokainen päivä tuntikausia harjoittelua ilman takuuta menestyksestä.

Tieteellistä takuuta ei ole olemassa

Menestys pitää itse ansaita, koska kukaan ei tule ojentamaan sinulle onnistumisia noin vain. Epäilys ja itsetunnon puute ovat ihmisten pahimmat viholliset. Hetki, jolloin alat epäilemään omia kykyjä, on se hetki, jolloin peli on sinun kannalta ohi. Saattaa olla, että jokainen kehitysaskel nähdään muiden silmissä mahdollisuutena palauttaa sinut maanpinnalle. Pidä pää pystyssä ja jatka harjoittelua! Nuottien lukeminen on aluksi hidasta, samoin kädet väsyvät soittoasennossa mutta tämän ei pidä antaa lannistaa.

Jotkut tieteelliset tutkimukset väittävät, että uuden asian hallitseminen vaatii vähintään 10 000 tuntia harjoittelua. Niin hyvältä kuin tämä kuulostaakin, epäilemme, ettei kukaan tule hallitsemaan uusia tai vanhoja asioita ilman kokonaisvaltaista harjoittelua sekä taitojen ylläpitoa.

Teknologia ei ole korvike työnteolle

Olet kenties nähnyt YouTube-kanavalla mainoksia älypuhelimen sovelluksista, joiden avulla jonkun soittimen hallitseminen tehdään helpommaksi. Teknologia ei kuitenkaan ole korvike kovalle työteolle.Ainoa korvike lahjakkuuden puutteelle löytyy pakkomielteelle onnistua. Mutta kovalle työlle ei löydy korviketta, vaikka erilaiset sovellukset voivatkin siivittää mukavaan alkuun.

Toisaalta kaikki riippuu kuinka pitkälle haluat mennä viulun tai sellon soittamisen suhteen. Mikäli haluat soitella yksinään viikonloppuisin tai esiintyä eläkeläisten pikkujouluissa, yömyöhäinen harjoittelu ei ole sinulle vaatimus. Tärkeintä on olla tyytyväinen omaan tekemiseensä ja edetä omaan tahtiinsa.

Ylitä itsesi kerta toisensa jälkeen

Hetki, jolloin hallitset viulun perusaskeleet, laukaisee myös kateuden aallon. Jos pääset tästä ”mitä muut ajattelevat minusta” ajattelusta eroon, tulet menestymään oli kyse viulusta, sellosta, urheilusta, parisuhteesta ja ennen kaikkea elämästä! Muista, että voittaja keskittyvät voittamiseen ja häviäjät keskittyvät voittajiin.

Avun pyytäminen ei myöskään ole heikkous. Vaikeassa paikassa kysy neuvoa kokeneemmilta soittajilta, etsi tietoa internetistä ja, jos oma motivaatio ontuu, ilmoittaudu mukaan soittotunnille. Ryhmässä oppiminen ammattilaisen johdossa sujuu paremmin!